Lokaler och utrustning
Skolan är gammal men i ett bra skick. Två klasser i årskurs 5 delar på ett grupprum, men det saknas grupprum för klasserna i årskurs 4. Samtliga klassrum jag besökt har gott om hjälpmedel, både digitala och analoga. Det finns projektorer i varje klassrum, smartboard i ett av klassrummen och alla har tillgång till en dokumentkamera. Det är ingen brist på läromedel, alla elever har nya och fräscha böcker och det finns gott om material för att konkretisera och illustrera till exempel matematiska och naturvetenskapliga problem. Det sker för nuvarande utrullning av iPads till årskurs 1-3 i form av en-till-en-satsning, vilket innebär att alla elever ska få varsin iPad som de så småningom kommer få ta med sig hem efter skoldagens slut. I årskurs 4-5 har de valt att köpa in Chromebooks istället för iPads, även dessa elever kommer få varsin enhet. Den nuvarande lösningen på mellanstadiet är att två klasser delar på en klassuppsättning datorer.
Det finns ett väldigt fint skolbibliotek med en fantastisk bibliotekarie som tidigare arbetat som lärare på skolan. Hon träffar alla klasser en gång i veckan för boksamtal och bokprat, vilket jag tror har ett väldigt positivt inflytande för elevernas läsning.
Skolans ledning
Skolan har fått en ny rektor som är väldigt ambitiös och driftig. Detta tror jag påverkat lärarnas arbetssituation mycket positivt, då de under en tid haft olika tillfälliga rektorer eller varit helt utan. Det genomförs arbetslagsmöten och APT kontinuerligt där allt från elevhälsa till utrullning av iPads diskuteras. Ekonomin är som alltid i skolvärlden tajt, vilket märks främst på vikariefronten. Ledningen drar sig för att använda sig av lärarvikarier, vilket resulterar i att lärarna får täcka för varandra vid sjukdom och ledighet. Detta fungerar till viss del, men det är allt för ofta denna lösning resulterar i försenade och ineffektiva lektioner. Att behöva hålla i fler lektioner än det man är schemalagd till påverkar givetvis planeringstid, vilket jag ser som ett stort problem. Lärarna har ont om tid utan att behöva hoppa in som vikarie för sina kollegor.
Lärarna som arbetar på skolan är behöriga och har ett diversifierat ursprung samt ålder, vilket speglar skolans elever mycket väl. Det finns goda samarbeten mellan klasserna i samma årskurs, dock tycker jag att det skulle kunna utvecklas ett större samarbete mellan låg- och mellanstadiet.
Det finns både en skolsköterska och kurator stationärt på skolan. Jag har inte haft någon större kontakt med någon av dem, men det verkar som att det finns ett utarbetat samarbete mellan till exempel skolsköterskan och lärarna, till exempel vid sex- och samlevnadsundervisningen.
Socioekonomiska förhållanden
Jag har haft en mycket begränsad kontakt med föräldrar under min tid på skolan, men vad jag förstått av min LLU har många av eleverna en väldigt annorlunda socioekonomisk situation med sig hemifrån. Skolan speglar Göteborgs stad och har således barn med både hög- och lågutbildade föräldrar. Det finns forskning som visar att föräldrarnas utbildningsnivå har stor betydelse för elevers lärande, vilket jag märkt, men inte alls så tydligt som viss forskning säger. Skolan gör ett bra jobb med att få alla elever att känna sig välkomna och sedda oavsett ursprung och socioekonomiska förhållanden. Det arbetas aktivt med att främja elevhälsa genom hela skolan och lärarna är duktiga på att dokumentera händelser och att ha samtal med elever som betett sig på ett felaktigt sätt. De lärare jag träffat har även en mycket god kontakt med elevernas föräldrar, vilket jag tror är väldigt viktigt för elevernas situation i skolan.
Ett vemodigt adjö
Imorgon är sista dagen för denna VFU-period och de femteklasser jag lärt känna allra bäst kommer att ha börjat på en annan skola innan jag kommer tillbaka, vilket känns väldigt tungt. Jag har lovat att hälsa på innan skolavslutningen, men det kommer ändå bli ett jobbigt farväl då jag kommit väldigt nära eleverna. Att jag fått en såpass bra kontakt med alla fantastiska elever är något jag är oerhört glad över. De har verkligen fått mig att känna mig säker på mitt val av profession, vilket jag inte kan tacka dem nog för.
Det är med en klump i magen jag säger tack till alla underbara lärare, pedagoger, rektorer, handledare, assistenter och elever för en enastående VFU hos er, vi ses snart igen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar