torsdag 14 januari 2016

Boksamtal

Mitt boksamtal handlade främst om att utveckla inferens- och kopplingsförmågor hos deltagarna. Samtidigt fick de chansen att utveckla sitt språk både skriftligt och muntligt. Boksamtalet började med att jag högläste följande utdrag ur Skuggan i väggen (Lundberg Hahn, 2012).

”En trudelutt börjar spela i fickan på koftan. Micke drar upp mobilen och svarar:
  – Mm, hej mamma… Jag är... hos en kompis… Vi bara, äh, spelar ett spel.
Wille petar runt med korvbitarna på kastrullocket, kikar upp på Micke och flinar.
  – Redan? Jaha? Micke kollar på klockan. Inte visste hon att det gått så många timmar…
Wille har stuckit en gaffel genom en korvbit och räcker den till Micke.
Mm, fast äh… jag har fått middag här… Korv och potatisbullar.
  – Oke… Visst… Vi ska bara… spela klart … Mm, hejdå!
Hon trycker av samtalet och tar emot korven.
  – Hon sa att jag måste tacka för maten, ler Micke.”
Efter att jag högläst utdraget fick deltagarna i uppgift att läsa igenom det en gång till tyst för sig själva. Som du kan läsa i utdraget får Micke ett samtal från sin mamma, men du kan endast läsa vad Micke svarar och inte vad mamman säger.

I nästa del av boksamtalet fick deltagarna använda ledtrådar i texten, tidigare erfarenheter av telefonsamtal med föräldrar och sin egen fantasi för att skriva hela dialogen, inklusive vad de tror att mamman säger. När alla deltagare skrivit klart sina dialoger läste var och en upp sin version och förklarade sina tankeprocesser om det uppkom några frågetecken hos de andra deltagarna.

Jag tycker att detta var ett intressant och lärorikt sätt både för deltagarna och mig själv att tydliggöra hur mycket vi läser mellan raderna och att vi läser in olika saker från texter beroende på tidigare erfarenheter och våra kopplingar. Jag skulle absolut kunna tänka mig att använda detta boksamtal i en mellanstadieklass då det visar eleverna att det finns mycket implicit information i texter och att den informationen tolkas på olika sätt. Boksamtalet är även ett bra tillfälle för eleverna att öva på att läsa mellan raderna och att göra kopplingar, då detta är nödvändiga lässtrategier för att utveckla sin läsförståelse. Däremot kan jag tänka mig att boksamtalet kan vara svårt för elever som är ovana vid att prata om texter, men jag tror att även svagare läsare kan klara av det med hjälp av lärarens stöttning.

Basgruppsmedlemmarna tyckte att det var en intressant övning med tydliga instruktioner samtidigt som det var ett annorlunda sätt att ta sig an en text. Basgruppen gav goda utvecklingsförslag, till exempel tyckte dem att det vore bra att förbereda en lucktext med plats för mammans del i dialogen när boksamtalet används med något yngre elever.

Basgruppen tyckte även att boksamtalet vore passande att göra under läsning, där eleverna läst fram till dialogen och på så sätt försöker anpassa sin dialog till hur de lärt känna Micke och hennes mamma under bokens gång. Då handlar boksamtalet också om att göra kopplingar till vad de tidigare läst om hur mamman brukar prata med Micke. Om de deltagande i boksamtalet inte läst boken handlar det snarare om att göra kopplingar till egna erfarenheter av telefonsamtal med föräldrar.

Om eleverna läst boken fram till dialogen skulle boksamtalet kunna utvidgas med mer allmänna frågor om boken från läraren, till exempel: Vad tror du händer härnäst? Vad vill du ska hända? Är det något du inte vill ska hända? 

Jag tror att den skriftliga delen av boksamtalet fungerar i helklass men delen där eleverna jämför sina dialoger görs med fördel i mindre grupper, helst med stöd av läraren som kan lyfta likheter och skillnader för att skapa ett djupare samtal om dialogerna.

Sammantaget tyckte jag att det var ett lyckat boksamtal som jag gärna vill prova tillsammans med en mellanstadieklass. Jag insåg att det tar olika lång tid för deltagarna att skriva sin dialog, vilket är något jag behöver ha i åtanke vid planeringen för att inte stressa de elever som tar lite längre tid på sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar