tisdag 26 januari 2016

Skrivuppgift - Femrading

Mål och syfte

Syftet med lektionen är att introducera poesi och diktskrivning för eleverna med hjälp av femradingen. Lektionen arbetar med att utveckla följande förmågor hos eleverna, tagna från kursplanen i svenska:

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. 

Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning. 


Lektionen

Jag använde följande struktur av femradingen som jag provat på poesiverkstaden.

Rad 1: Ett substantiv.
Rad 2: Två adjektiv.
Rad 3: Tre verb.
Rad 4: Fyra ord som uttrycker en känsla.
Rad 5: En synonym till substantivet på rad 1. 

I måndags hade jag alltså en lektion om poesi och diktskrivning med två femteklasser. Jag inledde lektionen med att prata om elevernas tidigare erfarenheter av poesi och högläste sedan några dikter ur olika diktsamlingsböcker. Sedan presenterade jag femradingen och gick igenom dess struktur på tavlan. Jag gick igenom rad för rad och försökte se till att alla förstod de olika begreppen, t.ex. adjektiv och verb. Jag skrev även en kortare förklaring till ordklasserna på tavlan.

Efter genomgången läste jag några femradingar högt för klassen och sen gjorde vi en gemensam femrading på tavlan. Vi skrev femradingarna utifrån temat människokroppen då båda klasserna arbetar med den i naturkunskapen. När vi gjort en gemensam femrading var det dags för eleverna att skriva sina egna. Vissa hade lite svårare att komma igång och behövde lite hjälp med det medan andra fattade galoppen direkt och hann skriva flera dikter innan lektionen var slut. De som blev klara tidigt blev uppmuntrade att skriva fler dikter, gärna om något annat än människokroppen.


Utvärdering och reflektion

Jag planerade min lektion med inspiration från poesiverkstaden och Gibbons cirkelmodell. Jag visste att eleverna inte hade någon större erfarenhet av poesi och tyckte då att femradingen var en bra introduktion till att skriva poesi på egen hand då den har tydliga ramar.  Jag använde mig av en komprimerad version av cirkelmodellen då alla fyra stegen rymdes under en lektion. Jag hade planerat en liknande lektion till hemtentan och jag såg fram emot att få prova den på riktigt.

Jag tycker att både de muntliga och skriftliga instruktionerna fungerade bra för eleverna då jag lade ganska mycket tid på genomgången och den gemensamma femradingen. De allra flesta kom igång riktigt bra med sitt diktskrivande och många verkade tycka att det var roligt.

Det var intressant att göra lektionen i två klasser och jag tycker att engagemanget och resultatet var likvärdigt mellan dem. Den ena klassen är lite livligare och behövdes lugnas ned ett par gånger under arbetet med deras egna femradingar. Båda klasserna var mycket duktiga under genomgången och hade många intressanta frågor.

Jag tycker att genomgången och den gemensamma femradingen gick särskilt bra då eleverna lyssnade flitigt och var engagerade. Det som var mest utmanande var att få igång skrivandet hos de elever som var lite trögstartade, men med lite tips och stöttning om hur man kan tänka angående de olika raderna kom alla igång. Till nästa gång skulle jag vilja utveckla den allra första delen av lektionen där vi pratade om tidigare erfarenheter av poesi, t.ex. med frågor som får igång dialogen eller med fler erfarenheter från mig själv.

Innan lektionen var jag lite rädd att tiden inte skulle räcka till då lektionerna var 40 respektive 50 minuter, men det visade sig att det var precis lagom med tid för att hinna med det som jag tänkt.

2 kommentarer:

  1. Hej Felix
    Tack för att jag får ta del av din blogg. Intressant läsning. Bra att du kopplar till centralt innehåll i kursplanen. Vilka förmågor ville du att elevernas skulle utveckla (syftet i lgr11)? Så bra att du fick möjlighet att testa samma lektion två gånger. Guld värt.

    Trevlig helg
    Christina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Syftet var att introducera poesi för eleverna på ett strukturerat sätt och på så sätt utveckla elevernas förmågor att uttrycka känslor och att säga mycket med få ord. Kul att du läser bloggen!

      Radera